Страница 3 от 3

Re: Асоциация на домашните пивовари в България

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2013, 12:06
от mirix
http://www.dnesbg.com/obshtestvo/proizv ... tsiya.html
И нашия регионален вестник ни отрази в пресата, очакваме и по голяма статия :)
Пивоварите имат амбицията да организират фестивали, конкурси и събития, свързани с кехлибарената течност

18 любители и производители на бира се събраха и учредиха “Асоциация на домашните пивовари в България”. До няколко дена се чака да излезе съдебната є регистрация. Учредителната сбирка се проведе в Трявна на 2 март, а в нея най-масово беше великотърновското присъствие.
Виктор Върбанов (В. Търново), Мирослав Денчев (Г. Оряховица), Тихомир Дянков (Лясковец) и Николай Илиев (П. Тръмбеш) представиха региона и станаха съучредители на “Асоциация на домашните пивовари в България”. Целта ни е да популяризираме домашното пивоварство и да “отворим очите” на българина за различните видове пиво, да издаваме литература на български език, разказаха учредителите. Те имат амбицията да организират фестивали, конкурси и събития в областта на домашното пивоварство, за да се видят и оценят бирите на всички. Не на последно място искаме да имаме легитимна и представителна организация, която да е лицето ни пред държавата и да защитава законово домашното пивоварство, обясниха съучредителите.
Домашното пивоварство, както и всяко едно друго хоби, е толкова сложно или просто, колкото сам си го направиш. Като цяло, готварският елемент в него е най-простата част. Единствената разлика между правенето на супа и варенето на бира е в това, че пивоварният малц трябва да престои определено време на определена температура, да се прецеди и извади ечемикът, а бульонът да се извари с добавката на хмел, обясняват философията на домашното пивоварство търновските учредители. По думите им по-трудната част е ферментацията. За да е успешна, трябва да протече при постоянна температура в зависимост от типа бира, към който се стремиш. Естествено няма как това да стане без бирена мая (пивоварски дрожди).
Повече за домашната бира очаквайте в следващите броеве на “Янтра ДНЕС”.
Здравка МАСЛЯНКОВА

Re: Предложение - Асоциация на домашните пивовари в България

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2013, 19:02
от brokenerror
Колеги, здравейте, от една година ми се върти в главата за направа домашна бира. Накрая набарах този сайт и ето, че в петър ще бъркам "отварата". И скоро мисля да се "опитам" дастана член на АДПБ.... но как? :)))

Re: Предложение - Асоциация на домашните пивовари в България

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2013, 20:00
от victoryvt
Колега, добре си дошъл.
Но ми се струва че трябва малко да попрочетеш. Доста информация събрахме тук за няма и година. Показахме как се вари бира, даже тема за начинаещите съм пуснал - ей тъй без никаква теоретична подготовка да сварят първата бира и после докато я чакат да ферментира и отлежи да попрочетат малко поне от теорията.
Ето я :
http://forum.beer-bg.com/viewforum.php?f=18&sid=7e6534e322872e0e553b060a238d7fa3

А относно членството в асоциацията :
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=14&t=2546&sid=7e6534e322872e0e553b060a238d7fa3

Успех с бирата, и после пиши в съответния раздел каква си я свършил, снимай първата халба и покажи резултата на всички.

Re: Предложение - Асоциация на домашните пивовари в България

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2013, 20:16
от brokenerror
Със сигурност ще снимам целият процес, а работата е там, че изчетох всичко що намерих из тоя форум, че и в няколко други :)). Но като за първи път ще я карам по някоя по лесна процедура, пък за нататък... ще видим. :))

Re: Предложение - Асоциация на домашните пивовари в България

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2013, 14:39
от cervesa
Като за първи път и по лесната процедура- купуваш си готова бира от супера:).Малко по-трудна "бира"-с готовите китове:(,Истинско пивоварене -'all grain"-от зърното(малца) до бирата-- малко повечко усилия в теоретичната подготовка -и много желание в реализацията.Иначе ще пиеш рядка боза :)

Наздраве!

Re: Предложение - Асоциация на домашните пивовари в България

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2013, 20:51
от brokenerror
Колега, много ясно, че няма да ползвам китове, имам малц, имам хмел, абе всичко за една добра домашна бира!

Re: Предложение - Асоциация на домашните пивовари в България

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2013, 09:08
от cervesa
Браво! Провокацията ми е успешна :) Вярвам ,че и по-кратка и по дълга процедура,ще направиш добра бира.Нека да отлежи ПОНЕ-20-тина дни и тогава тествай.И да оставиш да пробваме и ние на следващата сбирка( не само на снимка):)

Наздраве!