Обработка на водата за пивоварене

Линкове към полезни ресурси относно домашното биропроизводство, дестилация, винарство и др.

Обработка на водата за пивоварене

Мнениеот victoryvt » 24 Дек 2012, 15:23

Тук ще бъде мястото за линкове относно химическия анализ и обработка на водата за пивоварене.
Твърдост, алкалност, остатъчна твърдост, киселинност ...
Всичко това има голямо значение за варенето на различните стилове бира.

Сайт с много информация :
https://sites.google.com/site/brunwater/

Калкулатор за определяне на добавките във водата:
https://sites.google.com/site/brunwater/home/files/Brun%20Water%20v1_13si.xls?attredirects=0
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1979
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Обработка на водата за пивоварене

Мнениеот Yaskata » 12 Дек 2015, 10:39

Да раздвижа малко темата :)
Понеже втасах със всичко друго та стигнах и до обработката на водата.
Ползвам чешмяна вода филтрирана през обикновен филтър от кана. Живея в с Лозен, но водата ни не е от Софийската, а идва от отделен каптаж от Лозенската планина. Водата си е доста твърда - преди, когато ползвахме активно кафе машината, често имахме проблеми с котления камък по нагревателя й. Мога ли да разбера параметрите в домашни условия и как да ги коригирам за светъл ейл примерно.
Рових по форума (може и да не съм попаднал на вярната тема де) и четох, че някои слагат гипс, но не можах да разбера кога и по колко.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 286
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Обработка на водата за пивоварене

Мнениеот victoryvt » 12 Дек 2015, 11:40

Щом ти е твърда водата няма да добавяш нищо, тъй като ще я втвърдиш още.
По-скоро прави преваряване , за да се оттървеш поне от временната (бикарбонатната) твърдост.
Измерването на твърдост на водата не по силите на домашния пивовар, не че е много сложно де. Но иска специални реактиви и стъкларии.
Освен това, ти и да си знаеш твърдостта - какво от това ?
По-скоро търси начин да я премахнеш - филтър с йонообменни смоли или система за обратна осмоза, но са скъпи. По-евтино ще ти излезе да си купуваш деминерализирана вода за бебета (с розова капачка) - туба 10л. е 2-3 лв.

ето как става лабораторното определяне на двата вида твърдост :

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Не мисля че е нещо сложно, но трябва да се намерят посочените реактиви.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1979
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Обработка на водата за пивоварене

Мнениеот Yaskata » 12 Дек 2015, 16:06

Чешмяната ни вода горе долу я бива. Има на близо едно планинско кладенче с пивка вода, което преди исках да ползвам. По друг повод преварих един литър и дъното на тенджерата направо побеля. Минах я през филтър, но пак същото.
Водата не ми е от първостепенна важност за сега, но ми е интересно да видя дали ефектът си струва вложените усилия.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 286
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София


Назад към Полезна литература за четене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 1 госта

cron