Страница 4 от 5

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 14:05
от Dejmos
Всъщност мерим коефициента на пречупване на течността под стъклото. Не само захарта ще го промени. Ето, алкохолът също го променя.
Вероятно някаква концентрация разтворени минерали във водата ще бъде отчетена.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2017, 14:34
от Martin
Мерим пречупване според плътността на водата. При захар е по-плътна, при алкохол по-малко. За това и след началото на ферментацият тези две се мешат и има корекция при рефрактомера.
Всякакви минерали и йони във водата не променят плътността и за да се отчете на рефрактомера.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2017, 00:17
от Dejmos
Именно.
"... според плътността на водата."
Очевидно е, че разтварянето на каквото и да ее във вода ще ни даде разтвор с плътност, различна от тази на чистата вода. Лесно проверимо в домашни условия предположение.
Рефрактометърът отчита:
- 10 процентен разтвор на оцет във вода като 1 градус Брикс;
- 10 процентен разтвор на сол във вода като 15 градуса Брикс;
- 10 процентен разтвор на сода бикарбонат във вода като 11 градуса Брикс.
Това можах да направя набързо в кухнята. Не използвах прецизен кантар, а обикновен домакински, така че може да имам известна грешка в процентите.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2017, 14:34
от Martin
10% р-р е мнооого далече от разлики в състава на водата от порядъка на 100 ppm (0.01%). Това без да отчитаме кои на + кои на -

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2017, 18:08
от Dejmos
Ооо, да разбира се.
Опитът ми беше за да докаже, че какви да е минерали и соли биха променили плътността на водата и оттам - способността й да пречупва светлината.
Минералното съдържание на чешмяната вода е твърде малко, за да даде отражение при измерване с рефрактометър. В такива нищожни концентрации едва ли би отчел и захарта.

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2017, 17:21
от ultrashock
Задача с две решения:

Имам начална плътност 15.4Р;
Крайна плътност преди корекция 7P;
Измерванията са с рефрактометър.
От ексеслския файл(тук от форума) излиза, че след корекция е 1.6Р, което прави точно 7,33 % ABV;
В Brewersfriend след въвеждане на 15.4P OG, 7P FG и WRT по default 1, излиза 2.9Р след корекция и 7.01% ABV.

Не е голяма разликата, но ме тормози да разбера кое показва вярно :)

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2021, 10:48
от jentaro
Здравейте , днес измерих бирата и по захаромер (професионален) показа 4.5 а по рефрактометър - 9 което според таблицата за корекция е -1.1 захарност. Защо се получава тази разлика и кой уред е по точен в този момент на етапа - 7 дена след посявката на дрождите ? Ако има и таблица за корекция на захаромера , може от там да идва проблема но аз не знам за такава ?

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2021, 19:40
от paputry

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2021, 22:32
от jentaro
Да знам я тази таблица , корекцията я направих с нея

Re: Мерене с рефрактомер по време на ферментацията.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2021, 12:35
от dr_slavov
Винаги има малка разлика, но не чак такава. Най-вероятно си объркал първоначалната плътност когато си мерил.